Kuddedieren hebben een instinct dat ertoe leidt dat het ene dier het andere van dezelfde soort niet doodt, een instinct tot zelfbehoud. Een hond die zich niet verdedigt maar op zijn rug gaat liggen en de ander zijn keel aanbiedt, zal niet gebeten worden door het sterkere dier. De sterkere zal alleen naar hem kijken met een blik van 'je weet waar je plaats is'. Onder chimpansees is de 'hijg-grom reaktie' een betrouwbare aanduiding van onderdanigheid.
Wij mensen bieden geen keel aan maar doen het op een andere manier. U kent zeker mensen die niet echt aardig zijn, die weinig warmte uitstralen, die niet veel van het 'terug naar de groep' in zich hebben, maar alleen in hun gelaatsexpressie duidelijk maken 'ik ben aardig voor jou, jij moet aardig zijn voor mij'. We noemen het 'pleasing'. In Zuid-Europa vindt u dit 'pleasing' gedrag veel meer dan in de Scandinavische landen.
Iedereen die als reactie op een bedreiging een vechthouding aanneemt krijgt het moeilijk in zijn leven en moet dus een mechanisme ontwikkelen om niet te bijten, niet aan te vallen. We kennen dit allemaal: we glimlachen naar mensen, we schudden handen, proberen aardig te doen. We proberen aardig te doen tegen andere mensen in de hoop dat zij aardig doen tegen ons. 'Ik verdedig me niet, ik ben aardig en ongevaarlijk, maar dan moet jij het ook zijn'. Het heeft te maken met de manier waarop men naar zichzelf kijkt. U wilt weten wat anderen van u vinden. U wilt dat anderen u aardig vinden en u doet uw best om ze die indruk te geven. De een heeft dat in de gunst willen vallen sterker dan de ander. Heeft iemand veel van dat pleasinggevoel in zich, dan kunt u het als een soort zwakte zien. Mensen die willen overtuigen, die voldoende zelfvertrouwen hebben, laten minder 'pleasing' gedrag zien. Als een samenleving meer hiėrarchisch in elkaar zit, zal pleasing daarin ook meer voorkomen.
Ga terug naar menselijke reacties op onzekerheid.
Je stil houden | Je groter maken | Vechten | Vluchten |
Terug naar de groep | Afstand houden | Pleasing |